lördag 8 januari 2011

Det är inget fel att vara naken och puta med läpparna


Veckorevyns redaktion har kastat kläderna och poserar så när som på trosor i senaste numret av tidningen. I en del av deras "Size-Hero"-kampanj gör de ett försök att visa sina egna kroppar helt oretuscherade.
Daniel Nordström tycker att det är en "sunkig och tröttsam" kampanj och uppmanar VR till att genomföra kampanjen med kläderna på. Jag tycker att det är sunkigt och tröttsamt att så fort en kvinna tar av sig kläderna ses hon som ett våp, en bimbo, en korkad brud och ett objekt för män.

Naturligtvis är det alldeles fruktansvärt att vi har de snedvridna ideal som vi har idag. Att bilder på sönderretuscherade tjejer utgör var och varannan reklambild. Det är tragiskt att så många unga tjejer gång på gång påminns om ett ideal med fejktuttar, pinnsmala midjor och retuscherad hy. Det är en kropp som aldrig går att uppnå naturligt. Och ja, jag tycker att VR varit en av alla tusen tjejtidningar som bland annat varit med och bidragit till det idealet. Men att VR väljer att backa, ta en annan väg, lyfta fram naturlig skönhet är i alla fall ett litet steg mot en förbättring.

Man måste inte stå präktigt påklädd utan ett leende på läpparna. Det är okej att pluta med läpparna, det är okej att ha porr-make, det är okej att ha sug i blicken. Det är fan okej. Det är inget fel på att vilja känna sig snygg.
Man kan naturligtvis känna sig förbannat snygg utan att pluta med läpparna, utan att sminka sig, utan att kasta kläderna. Men det viktigaste måste väl ändå vara just det: Att det är okej att känna sig snygg som kvinna. Att vi kastar gamla sunkiga inrutade ideal.

Julia Skott driver bloggen kroppsbilder, en blogg där alla möjliga människor skickar in bilder på sina kroppar, helt oretuscherade. Vill man kalla det också för objektifiering så gärna för mig, själv ser jag det här som ett steg på vägen bort från ett bestämt idiot-ideal.



Inga kommentarer: